15 Mayıs 2012 Salı

Where Eagles Dare

Behind the enemy line. Clint desen burada, Richard Burton desen burada, entrika burada, gizli görev burada... Yandım be... Karlı ortam. Şato. Şatoya sızma. Adamları ince ince öldürme. Sürekli kafada soru işareti yaratma... Yalnız ne diyorum bak... Richard Burton biraz Superman olmuş. O olmadı, bir yerde hata yapsa iyi olurdu yani. Kayınbirader gerçek üstü buluyor behind the enemy line filmlerini... Haklı adam. Richard Burton da insandır sonunda. Manitalar da daha güzel olabilirdi. Bak Pekinpah'a... Rus cıvırları nasıl doldurmuş filme. Neyse. 8/10.

Dirty Dozen

Behind the enemy line. Şahane film. 10 üzerinden 8. 12 suçluyu al, Nazi'lerin üzerine sal. En kıl olduğum yanı, son görev biraz aceleye gelmiş, çabuk bitirdiler işi. Tamam süreç başlı başına zevkliydi ama, son görev bu kadar kolay olmamalıydı. Donal Sutherland, Charles Bronson ve Kasavitız... Başlarında Lee Marvin... Bu filmlerden 1000 tane olsa, 1000'ini de izlerim. Profesyonel işi. Devinim o biçim. Savaş oyunu oynadıkları bölüm Ertem Eğilmez filmlerini hatırlatıyor. Fazla iyimser. Komutanın kıs kıs gülmeleri filan... Neyse lan hadi, iyi filmdi daha bişey demiyorum.

Cross of Iron

10 üzerinden 7. Sam Peckinpah, mahallenin delisi gibi bir adam. Tersine gider. Filmlerinin anlatım tarzı da bir gariptir. Sanki Ya Allah Bismillah demiş, hadi çocuklar demiş, çekmiş gitmiş.

Birçok savaş filmi için militarist midir değil midir gibi tartışmalar olur. Savaş filmleri doğası gereği genelde militarist değildir, ancak bal gibi de askerliğe ve savaşa özendirir adamı. Cross of Iron şüpheye mahal bırakmayacak düzeyde savaş karşıtı bir film. James Coburn inceden Kubilay'a mı benziyor sanki?


Rolling Thunder

İşte Allah'ın cezası bir film. 10 üzerinden 6. O da Linda Haynes ve Tommy Lee Jones'un cici hatırına.