31 Ekim 2013 Perşembe

İnsanlık Kariyeri

İş kariyerinden ziyade, insanlık kariyerinden bahsediyorum aslında. Yoksa iş kariyeri dediğin, şerefinle ve alın terinle elde ettiğinde çok değerli olsa da; ahlaksızlıkla da ulaşılabilen bir hedeftir.

Benim için iş kariyerinden çok insanlık kariyerin daha önemlidir. Tanrının bir gün bizi bir hesap gününe tabi tutacağına inanmıyorum. Ama şerefli insan o hesabı her gün kendine verebilmelidir. Kendine verdiğin bu hesap, kişisel bütünlüğün temelini oluşturur. Hatalar için sorumluluk almak yerine bahaneler uydurmak, kendini kandıran insanın alışkanlığıdır.

Ne güzeldir "ama" kelimesini kullanmadan hatalarından bahsetmek ve bu hataları tekrarlamak yerine kendini düzeltip yoluna devam etmek...

Değerlere bağlı kalmak, bir insanın insanlık kariyerinin ve kişisel bütünlüğünün özüdür. Değerlerin nedir senin?

Aklıma gelen en önemli değer dürüstlüktür. Bana göre bu değere sahip insan, insanlık kariyerinde eline altın bir anahtar alır. Dürüstlüğüne sarılan insan, hayatındaki dış etkenler ne olursa olsun, sınırsız bir iç huzurla yoluna devam eder. Nasıl etmesin ki? Bir insanın sürekli kendine ve başkalarına karşı dürüst olduğunu düşünün... Bunun verdiği zenginlik, parayla, pulla, kariyerle ya da diğer hiçbir maddi yolla elde edilemez.

Hayatınızda hiç şöyle anlar yaşadınız mı: Çok başarılı ve zengin biriyle tanıştınız, hatta bu tanıştığınız insan iyi de bir insan, ama örneğin yemek yemeyi bilmiyor, ya da iki lafı bir araya getiremiyor, en basit empati yeteneğinden yoksun vs. Demediniz mi o zaman "böyle olacaksa hiç olmasın daha iyi"... İşte tam da bundan bahsediyorum.

Bireyin mutluluğu için gerekli en önemli besinler bireyin içindedir aslında. Huzurlu hayat bireyin içindedir. Buna ulaşmak çok zor da değil... Nasıl olabilir ki? Sadece davranışlarınızla, içsel konuşmanızla, insanlığınızla buna ulaşabilirsiniz. İşte bu huzur, öyle bir huzurdur ki, öyle huzurlu bir "0" noktasıdır ki, bundan sonra hayatınızda başınıza gelebilecek her şey bir teferruattır. Gerçek güce ve mutluluğa giden yol, tamamen dış dünyaya verdiğiniz tepkilerin olgunluğundan geçer. Hayat sizi geriye çekse bile, en kütü ihtimalle, zaten her şeyin yolunda olduğu "0" noktasına geri dönersiniz.

Ne güzel bir sıfır noktasıdır dürüstlük. İnsanlar sizi dürüstlüğünüzden ötürü sevmezler ama siz içten içe bilirsiniz ki bu insanlar hayatlarında bir çok kez ne kendine ne de çevresindeki insanlara dürüst olamamış insanlardır aslında.

Karşıtlıklar, harika öğretmenlerdir. Hayat her şeyi size dramatik yapısıyla beraber verir. Eğer bana karşı dürüst olmayan bir insanla ilgili bir kuyruk acım olmasa tabii ki bu yazıyı yazmazdım, hayatta sahip olduğum bu erdemin değerini kavrayamazdım. Ancak bu da bir bakış açısıdır işte. Öğretmeninize kızar mısınız, hakkınızı haram eder misiniz, yoksa size verdiği dersten dolayı ona müteşekkir mi olursunuz?

Anlattıklarımın değeri ancak onlara sahip olmayan insanlara rastladığınızda ortaya çıkıyor. O yüzden diyorum ki, iş kariyeri dediğiniz iyidir hoştur, ancak insanlık kariyeriniz çok daha kalıcıdır. Ölüme kadar başınıza ne gelirse gelsin sizinle beraber kalır. Sadık kalın değerlerinize, öğretmenlerinizi iyi tanıyın, ve insanlık kariyerinizin tadını çıkartın.




1 yorum:

simge dedi ki...

ne güzel yazmışsın..